Retkipurjehduksella Hangosta Turkuun

Purjehdusretkellä, Reittisuunnittelu

Retkipurjehdus Hangosta Turkuun

Blogisarjan avauspostaus! Tulossa kirjoituksia purjehdusretkien kohteista, reiteistä ja reittivalinnoista. Minne päätimme pysähtyä yöksi ja minkä reitin valitsimme. Tässä blogisarjassa saat vastauksia, mitkä kaikki asiat vaikuttavat reittisuunnitteluun – päivämatkan pituuteen, väylien vierailtavien kohteiden valintaan. Tällä kertaa tarkastelussa on kesän 2021 ensimmäinen legi Hangosta Turkuun.

Lähtötilanne – suuntana Turku

Kesän ensimmäisen neljän päivän purjehdusretken lähtöpaikka oli Hanko. Turkuun oli määrä päästä neljässä päivässä, aikaa oli siis varsin hyvin. Lähtö- ja paluupaikat olin valinnut niin, että niihin pääsee helposti junalla.

Ensimmäisenä päivänä lähtöaskareisiin menee yleensä hieman enemmän aikaa, joten ensimmäisen päivän päivämatka olisi hyvä olla maltillinen. Kun määränpää on valmiiksi määritelty, viimeiselle päivälle ei kannata jättää liian pitkää purjehdusta, ettei viimeiselle päivälle tule kiire. Sääennusteessa oli epäilys paikallisista ukkoskuuroista. Totesimme, että jos jäisimme niitä liikaa odottamaan, voisi olla, että purjehduksemme jää vähäiseksi.

Vaihtoehtojen tutkiminen

Hangosta lähdettäessä suunta on yleensä Hangon läntiselle selälle kohti Kasnäsiä. Vaihtoehtoisia satamia ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi voisivat olla Kasnäs ja Rosala, Taalintehdas vähän pohjoisempana, Örö vähän etelämpänä sekä Högsåran -saari lännempänä. Lähdimme siis veneen esittelyn ja turvallisuusbriiffin jälkeen kiertämään Hankoniemeä.

Ukkospilvien seurailua

Hangon selällä näimme ukkospilvet lännessä ja lähestyessämme pienensimme purjeita hyvissä ajoin ja lopulta laskimme ne kokonaan. Ukkonen ehti mennä edestä ohi pohjoiseen. Saimme selkäämme vain kunnon sateen ja jatkoimme märkinä, mutta hyväntuulisina matkaa.

Matka eteni mukavasti, joten ehdimme hyvin Högsåran Kejsarhamniin. Matkaa kertyi 26 M ja aikaa meni seitsemisen tuntia. Iltakävely vei Farmor’s Cafehen, joka on klassikkoravintola jo vuosikymmenien takaa.

Retkeläisten toiveita kuunnellen

Retkellä oli mukana saaristossa lapsuudessaan purjehtineita, jotka muistelivat lapsuuden seikkailuja Gullkronassa. Sinne siis! Päivämatka oli lyhyt, mutta Gullkronan satama jo alkuiltapäivästä melko täysi. Näin ehdimme hyvin seikkailla saaren peikkopolulla ja etsiä geokätköjä sekä opiskella purjehduksen teoriaa – olihan kyseessä purjehtijakurssi!

Ruoka edellä

Seuraavana päivänä suussa maistui jo Nauvon pizzalaivan pizzat – ja kun Nauvo osui hyvin mukavan matkan päähän sekä Gullkronasta että Turusta, päätimme lähteä kohti Nauvoa. Matkalla oli hyvin aikaa treenailla jiippejä ja vendoja ja vesillä olimmekin kuutisen tuntia. Viimeisenä päivänä Nauvosta Turkuun, matkalla harjoittelimme purjeveneen käsittelyä ja etenkin pysäyttämistä purjein.

Tuuliolosuhteet

Tällä pätkällä tuuliolosuhteet olivat varsin suotuisat. Ensimmäisenä päivänä lähtiessä tuuli oli noin 11 m/s idästä, joka länteen päin mennessä on varsin hyvä tuulen suunta. Muina päivinä tuuli vaihteli 4 – 8 m/s välillä ja etelä-kaakko välillä, joten hieman saimme kryssiäkin päästäksemme Turkuun, mutta tuuli ei muodostunut reittisuunnittelua määrittäväksi tekijäksi.

Katso myös:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *