Purjehtien Turusta Maarianhaminaan

Purjehdusretkellä, Reittisuunnittelu, Uncategorized @fi

Purjehtien Saaristomeren halki

Sarja purjehdusretkien reiteistä ja reittivalinnoista. Nyt purjehdiimme Turusta Maarianhaminaan. Minkä reitin valitsimme ja miksi sekä missä pysähdyimme.

Säätiedotteissa kesämyrsky – veneilijöiden kehotettiin keksivän jotain muuta tekemistä!

Sääennusteessa oli taas mielenkiintoa, kun ennusteisiin nousi syvä matalapaine ja jopa myrsky, jonka oli ensimmäisten tietojen mukaan kulkisi suoraan Saaristomeren yli. Taas piti siis varautua tuulipäivään. Kyydissä oli kesälomaansa aloitteleva kaveriporukka, joten suuntasimme ensimmäiseksi yöksi Nauvoon. Nauvossa oli perjantai-iltana eläväistä pöhinää ja tarvittaessa siellä olisi mukava viettää myös toinen yö.

Turusta Nauvoon on noin 20 mailin matka, mutta meillä matkamittariin kertyi 28 mailia, sillä tuuli oli meille vastainen ja kryssimme lähes koko matkan. 

Tuuliennusteiden seurantaa

Syvän matalapaineen reitti alkoi ennusteissa siirtyä koko ajan etelämmäksi, joten sovimme, että asennoidumme lähtemään aamulla, mutta teemme päätöksen vasta kun näemme mikä tuulitilanne oikeasti on. Aamulla satama oli täynnä ja tuuli rauhallinen, samoin tuulitiedot lähimmiltä sääasemilta.

Tuuliennusteet ennustivat matalapaineen menevän Viron rannikkoa pitkin, josta saimmekin tuttujen kautta vahvistuksen kovasta tuulesta. Valitsimme siis pohjoiseen suuntaavan lyhyen päivämatkan kohti Houtskarilla olevaa Näsbytä. Tiedotusvälineet eivät olleet päässeet yli alkuperäisestä ennusteesta ja pääsimmekin YLEn radioon perustelemaan lähtöpäätöstämme.  Lähdimme syvään reivatuin purjein, joita suurensimme päivän mittaan tuulen keventyessä.

Viimeinen päivä reittiä määrittävänä tekijänä

Ryhmällä oli varattu liput iltapäivälaivalle Maarianhaminasta Turkuun, joten Maarianhaminaan menisimme ÅSSn satamaan risteilylaivojen lähelle ja viimeiseksi yöksi päätimme pyrkiä Rödhamniin, joka on aivan ihana kallioinen saari Ahvenenmaan eteläkärjessä vain noin kymmenen mailia Maarianhaminasta. Tästä lähdimme sitten laskemaan taaksepäin ja etsimään sopivaa pysähdyspaikkaa Näsbyn ja Rödhamin välimaastosta.

Houtskarilta – Korppoosta on eteläinen ja pohjoinen reitti Ahvenanmaalle, joista tällä kertaa päädyimme pohjoiselle reitille, koska olimme jo lähempänä pohjoisempaa reittiä.

Täällä ensimmäisiä vaihtoehtoja olisi mm. Enklinge tai Glada Laxen Kumligen saarella. Glada Laxen kuitenkin vaatii varausta, jota meillä ei ollut, joten jatkoimme matkaa, kunnes ukkoskuuro ajoi meidän Kumlingeen.  Sen jälkeen olisi vielä ollut vaihtoehtona Seglinge ja Sottunga.

Lähtiessä aamulla Näsbystä emme siis olleet päättäneet minne menisimme, vaan olimme tutustuneet vaihtoehtoihin ja päättäneet katsoa kuinka tuuli kuljettaa. Kumlinge olikin saanut uuden uutukaisen saunan vanhan tilaussaunan ja suihkun lisäksi, mikä oli oikein mukava yllätys.  

Sääennusteiden muuttuvuus ja havaintoaineistojen seuranta

Sää- ja tuuliennusteita on siis hyvä seurata muutama päivä eteenpäin ja tehdä vaihtoehtoisia suunnitelmia. Päätös lähteä tai jäädä kannattaa kuitenkin aina tehdä vasta saman päivän aikana – joskus kovin tuuli tai sadekuuro menee ohi aamupäivän aikana, jolloin iltapäivällä tulee varsin hyvä sää purjehtia.

Tuulen kehittymistä voi hyvin seurata Ilmatieteenlaitoksen rannikkoasemien havaintoaineisoista. Niistä näkee hyvin, onko tuuli lähialueilla vielä kovenemassa vai jo kevenemässä.

Tämän viiden päivän retkellä purjehdimme päivittäin keskimäärin 25 mailia, vaikkakin vaihteluväli oli melko iso 10 – 35 Viimeistä päivää lukuunottamatta vietimme joka päivä vesillä viidestä kymmeneen tuntia. 

 

Ukkosia liikenteessä
Reitti Turku - Maarianhamina

Katso myös:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *