Nakkikeitto porisee kätevästi yhdessä kattilassa

Reseptivinkit

Nakkikeitossa yhdistyy monta veneessä kokkailussa tärkeää etua. Suurin osa raaka-aineista säilyy myös muualla kuin jääkaapissa, halutessa keitto valmistuu yhdessä kattilassa, jolloin säästää tiskiä. Nakkeja ja muitakin tarvittavia raaka-aineita saa yleensä pienimmistäkin saariston putiikeista. Ja ruoka on joka suhteessa huoleton ja helppo valmistaa.

Tarvitaan ainakin:

  • perunoita
  • porkkanoita
  • nakkeja

Mielellään myös jotain näistä:

  • lanttua
  • juuriselleriä
  • palsternakkaa
  • purjosipulia
  • liemikuutioita
  • persiljaa
  • suolaa ja pippuria

Aloitetaan kuorimalla ja pilkkomalla juurekset ja laittamalla ne kiehumaan liemikuutiolla maustettuun veteen. Itse tykkään pilkkoa kaikki juurekset suupalan kokoisiksi, ettei niitä tarvitse yrittää pilkkoa lusikalla kulhossa. Silloin minua ainakin jännittää, että milloin pärskähtää. Perunat kannattaa jättää vähän isommiksi, porkkanat vähän pienemmiksi ja lantut vielä pienemmiksi, niin kypsyvät suurin piirtein samaan aikaan. Tai sitten laittaa lantut ensin, porkkanat seuraavaksi ja perunat viimeiseksi. Tärkeintä on saada perunat kypsiksi, porkkanat maistuvat kyllä hyviltä, vaikkeivät niin kypsiä olisikaan.

Kun juurekset ovat melkein kypsät, lisätään nakit. Jos haluaa, ne voi paistaa pannulla etukäteen, mutta maistuvat kyllä ihan hyvin pelkästään keitettyinäkin, jolloin säästää vaivaa sekä valmistamisessa että tiskaamisessa. Lopuksi tarvittaessa suolaa, pippuria, persiljaa tai mitä nyt mieleen juolahtaa ja kaapista löytyy 🙂 

Variaatioita

Samalla idealla toimii myös makkarakeitto ja jauhelihakeitto, jolloin toki jauheliha pitää ruskistaa pannulla. Keittoon sopii hyvin vähärasvainen naudan jauhelihaa.

Jos satut olemaan juuri kaupalla, niin pakastekeittojuurekset toimivat myös hyvin ja niitä käyttämällä säästää pilkkomisen vaivan. Pakasteet on tosin hyvä tehdä samana tai viimeistään seuraavana päivänä, kun ne on ostettu, ellei veneessä ole kunnon pakastinta. 

Nakkeja vaihtamalla voi helposti vaikuttaa keiton makumaailmaan. Samoin tomaattipyre tai vaikkapa tuorejuusto tuo tuttuun nakkikeittoon uudenlaisen vivahteen.

Katso myös:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *