Nakkikeitto porisee kätevästi yhdessä kattilassa

Reseptivinkit

Nakkikeitossa yhdistyy monta veneessä kokkailussa tärkeää etua. Suurin osa raaka-aineista säilyy myös muualla kuin jääkaapissa, halutessa keitto valmistuu yhdessä kattilassa, jolloin säästää tiskiä. Nakkeja ja muitakin tarvittavia raaka-aineita saa yleensä pienimmistäkin saariston putiikeista. Ja ruoka on joka suhteessa huoleton ja helppo valmistaa.

Tarvitaan ainakin:

  • perunoita
  • porkkanoita
  • nakkeja

Mielellään myös jotain näistä:

  • lanttua
  • juuriselleriä
  • palsternakkaa
  • purjosipulia
  • liemikuutioita
  • persiljaa
  • suolaa ja pippuria

Aloitetaan kuorimalla ja pilkkomalla juurekset ja laittamalla ne kiehumaan liemikuutiolla maustettuun veteen. Itse tykkään pilkkoa kaikki juurekset suupalan kokoisiksi, ettei niitä tarvitse yrittää pilkkoa lusikalla kulhossa. Silloin minua ainakin jännittää, että milloin pärskähtää. Perunat kannattaa jättää vähän isommiksi, porkkanat vähän pienemmiksi ja lantut vielä pienemmiksi, niin kypsyvät suurin piirtein samaan aikaan. Tai sitten laittaa lantut ensin, porkkanat seuraavaksi ja perunat viimeiseksi. Tärkeintä on saada perunat kypsiksi, porkkanat maistuvat kyllä hyviltä, vaikkeivät niin kypsiä olisikaan.

Kun juurekset ovat melkein kypsät, lisätään nakit. Jos haluaa, ne voi paistaa pannulla etukäteen, mutta maistuvat kyllä ihan hyvin pelkästään keitettyinäkin, jolloin säästää vaivaa sekä valmistamisessa että tiskaamisessa. Lopuksi tarvittaessa suolaa, pippuria, persiljaa tai mitä nyt mieleen juolahtaa ja kaapista löytyy 🙂 

Variaatioita

Samalla idealla toimii myös makkarakeitto ja jauhelihakeitto, jolloin toki jauheliha pitää ruskistaa pannulla. Keittoon sopii hyvin vähärasvainen naudan jauhelihaa.

Jos satut olemaan juuri kaupalla, niin pakastekeittojuurekset toimivat myös hyvin ja niitä käyttämällä säästää pilkkomisen vaivan. Pakasteet on tosin hyvä tehdä samana tai viimeistään seuraavana päivänä, kun ne on ostettu, ellei veneessä ole kunnon pakastinta. 

Nakkeja vaihtamalla voi helposti vaikuttaa keiton makumaailmaan. Samoin tomaattipyre tai vaikkapa tuorejuusto tuo tuttuun nakkikeittoon uudenlaisen vivahteen.

Katso myös:

Purjeveneen syysaskareet

Purjeveneen syysaskareet

Nyt kun purjevene on nostettu maihin odottamaan talvea ja pakkasia on ajankohtaista käydä läpi, mitä kaikkea purjehduskauden jälkeen on tullut tehtyä telakointikautta varten. Tapoja on monia ja yhtä oikeaa tapaa ei tässäkään ole, mutta ainakin tässä kirjoituksessa...

read more
Millaista iltapurjehduksella on

Millaista iltapurjehduksella on

Mikä se iltapurjehdus oikein on ja pitääkö minulla olla purjehduskokemusta tai jotain erikoisia varusteita, että voin osallistua? Tässä blogissa annan vastauksia yleisimpiin iltapurjehduksiin liittyviin kysymyksiin, kuten pukeutumiseen. Voinko osallistua...

read more
Purjeveneen kippariksi

Purjeveneen kippariksi

Edellisessä blogi-postauksessa selvensin Kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan saamiseksi tarvittavia osaamistodistuksia. Nyt olisi sitten ajankohtaista miettiä, millaista osaamista kyseisten osaamistodistusten saaminen tai oman veneen kipparointi vaatii ja...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *