Kiukunestoruokaa eli kuinka estät huutavan nälän
Meidän ruuanlaittofilosofiamme veneellä on, että aina on hyvä aika syödä. Mutta jos keli on kehno, tehdään jotain iisimpää. Ei olla tiukkapipoisia, mutta ymmärretään ruuan merkitys. Jos ei syö, tulee helposti kiukku. Erilaisista välipalapatukoista ja hedelmistä saa tarvittaessa nopeaa energiaa, mutta lämmin ruoka tuntuu kuitenkin usein mukavalta purjehduksen lomassa.
Valmiita lämmitettäviä kiusauksia ja pastoja
Yksi lemppareitamme ovat ehkä erilaiset uunissa lämmitettävät kiusaukset, pastavuuat ja laatikot. Kun perjantai-iltapäivänä arkiaskareiden jälkeen suuntaa purjeveneen keulan kohti merta, ottaa lohikiusauksen uunista, jakaa annokset syviin kulhoihin, tarjoilee kannelle iltapäivän aurinkoon Helsingin jäädessä taakse, kiusauksessa maistuu odotus ainutlaatuisesta viikonlopusta lähisaaristossa. Vaativat tosin hieman ennakointia, sillä lämmitysaika tuntuu olevan liki tunnin.
Valmiskeitot ja voileivät
Kuvassa ollaan päiväretken lounasankkurissa Helsingin edustalla. Keli oli sievä ja rauhallinen, heiteltiin ruokaa odotellessa vähän virveliä, nautittiin kevätauringosta ja seurattiin ympärillä pyöriviä kalastajia. Lounaaksi lämmitettiin valmista kurpitsakeittoa, jonka kanssa oli varattuna valmiita kolmiovoileipiä. Olisi sopinut hyvin myös kehnomman kelin ruuaksi, kuten monet muut valmiskeitot, jotka valmistuvat nopeasti vain kiehauttamalla liedellä. Ja joita voi sitten tilanteen mukaan vähän fiksailla omilla lisukkeilla, kuten vaikkapa kasvissosekeittoja raejuustolla.
Lisää vain vesi – kun kokkailu ei huvita
Meillä on usein matkassa myös Lämminkuppi-keittoja sekä erilaisia lisää vain vesi -hot-potteja, joiden makuvalikoima tuntuu lisääntyneen räjähdysmäisesti. Osa tykkää mausta enemmän ja osa vähemmän ja kullakin on oma lempparinsa. Itse pidän lämpimistä marja- ja hedelmäkeitoista, maku on ehkä vähän outo, mutta siinä on myös jotain tuttua lapsuudesta. En tosin vielä ole keksinyt, mihin muistoon tuo maku liittyy, sillä kotona oli vain oikeista marjoista tehtyjä kiisseleitä maltillisesti sokeroituna. Eivät ole ihan lounaan veroisia, mutta lämmittävät mukavasti vesisateessa ja valmistuvat äärimmäisen vaivattomasti.
Tärkeintä on muistaa syödä
Mielestäni tärkeintä on tunnistaa ja hyväksyä kelin luomat olosuhteet ruokailulle ja löytää se oma tapa tulla ravituksi. Vaikka päivän periaatteessa pärjää vähemmälläkin syömisellä, liian kevyt syöminen voi helposti kostautua kiukutuksena tai huonoina ratkaisuna, kun verensokerit ovat päässeet huomaamatta liian alas. Osa merimiestaitoa onkin löytää keliin, miehistöön ja mielentilaan sopivat ruuat ja pitää yllä hyvä vire ja fiilis.


Katso myös:
Maarianhaminasta takaisin Turkuun
Sarja purjehdusretkien reiteistä ja reittivalinnoista. Nyt purjehditaan Maarianhaminasta takaisin Turkuun. Minkä reitin valitsimme ja miksi sekä missä pysähdyimme. Kesän kevyttuulisin ennuste Viiden henkilön porukka tuli Maarianhaminaan lähtöpäivän aamuna,...
Purjehtien Turusta Maarianhaminaan
Purjehtien Saaristomeren halki Sarja purjehdusretkien reiteistä ja reittivalinnoista. Nyt purjehdiimme Turusta Maarianhaminaan. Minkä reitin valitsimme ja miksi sekä missä pysähdyimme. Säätiedotteissa kesämyrsky – veneilijöiden kehotettiin keksivän jotain muuta...
Retkipurjehdus Turun saaristossa
Turku - Turku eli neljän päivän purjehdus Turun saaristossa Sarja purjehdusretkien reiteistä ja reittivalinnoista. Turusta – Turku retki suunniteltiin sellaisia purjehtijoita varten, jotka ehkä tulevat isommalla porukalla tai jostain muualta kuin Helsingistä, koska...
0 kommenttia