Olemme nyt keväällä keskustelleet aloittelevien purjehtijoiden kanssa, millaista siellä purjehdusretkellä tai retkikurssilla oikein on. Missä nukutaan, mitä syödään, kuinka tehdään ruokaa, mitä pitäisi pakata ja sen sellaista. Muistan, kun olin aikoinaan lähdössä ensimmäiselle purjehduslomalle Kreikkaan, niin en yhtään pystynyt ymmärtämään, kuinka siinä veneessä voi asua ja miten sinne mahtuu mitenkään nukkumaan. Tässä siis hieman tarinaa, kuinka meillä retkeillään. Purjehdusretki ja retkikurssi eroavat toisistaan pääasiassa tavoitteiden kautta: retkellä pääfokus on retkeilemisessä ja kurssilla siihen liittyy myös kurssiohjelman mukaisia oppimistavoitteita, joita harjoittelemme päivittäin purjehduksen lomassa.

Purjehdusretkellä ja retkikurssilla purjehdimme paikasta A paikkaan B yleensä muutaman päivän aikana. Päätepisteet on suunniteltu niin, että niihin pääsee junalla ja Maarianhaminaan laivalla. Matkalla pysähdymme yöksi johonkin, yleensä satamaan, harvemmin luonnonsatamaan tai ankkuriin. Retken ajan siis asumme veneessä. Veneessämme on kolme kahden henkilön kajuuttaa (= pientä hyttiä) ja tarvittaessa salongin (=oleskelutilan) sohvilla pystyy myös nukkumaan. Veneessä on wc, jääkaappi, lämmitin, tyynyt ja täkit kaikille, mutta kunkin tulee pakata mukaan omat lakanat tai makuupussi.

Ennen retkeä kysyn mahdolliset ruokavaliot ja käyn ostamassa ruokatarvikkeita ainakin muutaman ensimmäisen päivän ajaksi. Niitä voidaan sitten täydentää matkan varrella toiveiden mukaisesti. Päivämatkat suunnitellaan säätiedotuksien ja osallistujien toiveiden mukaisesti. Kaikki retket on suunniteltu niin, että matkalla voidaan pitää myös tuulipäiviä, eli joka päivä ei ole pakko olla liikkeellä, mikäli olosuhteet eivät ole suotuisat. Päivämatkat vaihtelevat yleensä jossain 20 – 30 mailin välillä, ajallisesti 4 – 8 tunnin välillä. Aamuisin lähdetään liikkeelle ajoissa, muttei kiireellä noin kymmeneen mennessä ja iltapäivällä pyritään rantautumaan viimeistään siinä viiden maissa.

Satamissa on usein mahdollisuus suihkuun tai saunaan, joko niin että on miesten ja naisten saunat tai sitten saunan voi vuokrata venekohtaisesti. Satamissa voi olla myös vuokrattavana tai lainattavana fillareita lähialueiden tutkiskeluun, luontopolkuja, erilaisia putiikkeja, rantatoreja, ravintoloita ja kahviloita. Eli iltaisin jää omaa aikaa alueeseen tutustumiseen, rentoutumiseen, lenkkeilyyn tai vaikkapa lueskeluun tai vain merelle tuijotteluun.

Mukaan kannattaa pakata erityisesti ulkoiluun sopivia vaatteita, jotka pitävät tuulta ja sadetta. Kesälläkin kerrasto on usein tarpeen. Aurinkorasva ja päähine suojaavat auringolta, purjehdushanskat käsiä köysien hankaamiselta ja oma juomapullo auttaa juomaan riittävästi. Kengät olisi hyvä olla sellaiset, ettei niistä jää kanteen mustia tahroja ja kumisaappaat on hyvä olla mukana sadepäivän varalle. Tavarat kannattaa pakata pehmeään kassiin, sillä koville matkalaukuille ei ole tilaa.

Toivottavasti näistä tarinoista saa vinkkiä purjehduksien kulusta ja jos jotain jäi mainitsematta, niin kysykää rohkeasti! Seuraavassa blogissa selvitellään, kuinka sitä ruokaa veneessä itseasiassa valmistetaan.

Katso myös:

Purjeveneen kippariksi

Purjeveneen kippariksi

Purjeveneen kippariksiEdellisessä blogi-postauksessa yritin selventää kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan saamiseksi tarvittavia osaamistodistuksia. Nyt olisi sitten ajankohtaista miettiä, millaista osaamista kyseisten osaamistodistuksien saaminen tai oman...

read more
Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja

Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja

Kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan hakeminenKesän aikana olemme keskustelleet paljon veneiden vuokraamisesta ja kansainvälisestä huviveneenkuljettajankirjasta eli ns. kv-kirjasta. Yritän tiivistää tähän kv-kirjan osaamistodistuksiin liittyviä taustoja sekä...

read more
Purjehduskursseja ja Saaristomerta

Purjehduskursseja ja Saaristomerta

Kesä on mennyt niin tiiviisti kursseja pitäessä, että blogin kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. Tässä vähän yhteenvetoa kesän kuulumisista. Kesäkuussa pidimme purjehduskursseja Helsingissä. Aloitimme kurssit teoriailloilla veneellä. Jokaiseen kurssiin sisältyi...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *