Mikä tekee ruuanvalmistuksesta veneellä erityistä?

Purjehdusretkellä, Reseptivinkit

Mikä tekee venekokkailusta erityistä? Miksi se herättää kysymyksiä ja keskustelua? Miksi vesillä ei voisi tehdä ihan samaa ruokaa kuin kotona? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä blogitekstistä.

Keli ruuanvalmistusta rajoittavana tekijänä

Ehkä merkittävin tekijä, joka vaikuttaa venekokkailuun on keli. Keli vaikuttaa erityisesti halukkuuteen valmistaa ruokaa veneessä. Isohkossa aallokossa monelle tulee helposti huono olo, etenkin sisällä lieden ääressä. Keikkuvassa veneessä joutuu myös käyttämään kekseliäisyyttään, että saa raaka-aineet ja kipot pysymään pöydällä.

Kuoppaisen kelin varalta mukana kannattaa aina pitää jotain todella helppoa ruokaa tai ainakin välipalaa, joka valmistuu vain lisäämällä kuumaa vettä tai lämmittämällä ruoka uunissa. Nämä usein lisää vain vesi -tyyppiset ratkaisut ovat usein kenkun kelin pelastus. Joskus tosin voi käydä niinkin, ettei vaan malta tehdä ruokaa, kun keli on niin poskettoman hieno! Tai sitten se, ettei ole muuta tekemistä kuin kokkailla ja syödä, kuten esim. ajellessa Kielin kanavassa.

Liesi

Pienemmissä veneissä myös liesijärjestelyt voivat rajoittaa kokkailuideoita. Jos käytössä on vain yksiliekkinen keitin, lämpimän ruuan olisi hyvä valmistua yhdessä kattilassa, kuten keitot sekä monet padat ja paistokset. Tällöin lounas kannattaa suunnitella ja varata valmiiksi jo aamulla. Kahviveden voi hyvin keittää valmiiksi termariin. Kaksiliekkinen keikkuva liesi, jossa on myös uuni, ei juurikaan rajoita tekemistä, vaan sillä pystyy melko hyvin tekemään mitä vain. Leivonnaisten ja leipien paistaminen on vähän oma juttunsa, jossa on muutamia jippoja. Niistä enemmän erikseen.

Välineet

Kaikki sähköiset keittiötyövälineet, kuten blenderit, sauvasekoittimet, sähköiset vispilät ja mikrot ovat veneillä erittäin harvinaisia. Ja vaikka niitä olisikin mukana niiden käyttö rajoittuu yleensä satamiin, joissa on saatavilla maasähköä. Sosekeitot kannattaa siis ottaa purkista, smoothiet kaupasta ja kakut saariston kahviloista.

Kylmäsäilytystilat

Nykyisissä retkeilyyn suunnitelluissa purjeveneissä jääkaappi on vakiovaruste, mutta liikkeellä on paljon veneitä, joissa kylmäsäilytystila rajoittaa hankittavia ruokia. Pienemmissä, vanhemmissa tai ensisijaisesti kilpailukäyttöön suunnitelluissa veneissä jääkaapit eivät ole niin yleisiä kuin uudemmissa. Tällöin mahdollisuus säilyttää raaka-aineita yhtään viileämmässä voi olla pilssi, kylmäboksi tai erillinen kylmälaukku, joita voidaan pitää kylmänä kylmäkalleilla.

Jos veneessä ei ole kunnon jääkaappia, ruuanvalmistukseen pitää käyttää enemmän säilykkeitä ja muita lämpimässä säilyviä ruokia ja raaka-aineita. Pakastimet ovat myös veneissä harvinaisia, joten pakasteiden varaan ei useinkaan voi suunnitella useamman päivän ruokia.

Satamien palvelut

Joissain vierassatamissa on veneilijöiden käytössä hiiligrillejä ja kaasugrillejä. Retkisaarista voi löytyä nuotiopaikkoja, jotka usein ovat erilaisia kotakeittiöratkaisuja, joita voi käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana. Myöskin veneissä itsessään voi olla kiinteitä grillejä. Mikäli siis pitää grillailusta, sekin onnistuu myös veneillessä. Tällöin mukaan kannattaa varata myös grillihiiliä ja sytytysnestettä sekä hyvät tulentekovälineet.   

Salaattia ja leikkeleitä

 

 

 

Muista siis ainakin nämä neljä asiaa:

  • Selvitä veneen kylmäsäilytystilat, liesi ja muut välineet
  • Jos keli on kökkö – tee jotain yksinkertaista
  • Pidä aina mukana hyvin säilyviä ruokia – näin voit jäädä lempisaareesi vielä yhdeksi yöksi
  • Hyödynnä satamien grillejä ja leppoisia päiviä rentoon ruuanvalmistukseen

 + Lue lisää ruuanvalmistuksesta purjehdittaessa

 

 

 

 

 

Katso myös:

Sinisimpukoita eli moulis mariniere

Sinisimpukoita eli moulis mariniere

Tämä ei ehkä ole ajankohdallisesti kovin osuva reseptivinkki veneelle, vaan enemmänkin talvikauden ”kuvittele itsesi Ranskaan” -fiilistely. Simpukkasesonki ajoittuu myöhäiseen syksyyn, jolloin veneilykausi Suomessa on jo monella päättynyt. Simpukat kyllä olisivat...

read more
Nakkikeitto porisee kätevästi yhdessä kattilassa

Nakkikeitto porisee kätevästi yhdessä kattilassa

Nakkikeitossa yhdistyy monta veneessä kokkailussa tärkeää etua. Suurin osa raaka-aineista säilyy myös muualla kuin jääkaapissa, halutessa keitto valmistuu yhdessä kattilassa, jolloin säästää tiskiä. Nakkeja ja muitakin tarvittavia raaka-aineita saa yleensä...

read more
Purjeveneen syysaskareet

Purjeveneen syysaskareet

Nyt kun purjevene on nostettu maihin odottamaan talvea ja pakkasia on ajankohtaista käydä läpi, mitä kaikkea purjehduskauden jälkeen on tullut tehtyä telakointikautta varten. Tapoja on monia ja yhtä oikeaa tapaa ei tässäkään ole, mutta ainakin tässä kirjoituksessa...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *