Olen pitänyt italialaisittain valmistettua risottoa pelottavan hankalana ruokana, jossa hifistelyn määrä on loputon ja epäonnistumisen riski suunnaton. Ehkä näin hienoissa ravintiloissa ja italiassa onkin, mutta veneolosuhteissa risotto valmistuu itse asiassa melko vaivattomasti. Viime syksynä sain risottoa veneellä kolmesti, josta rohkaistuneena uskaltauduin tekemään sitä kotosallakin.

Risoton perusohje:

  • arborio-riisiä 0,8 dl / hlö
  • salottisipulia 0,5 kpl / annos
  • valkosipulia 0,5 kynsi / annos
  • oliiviöljyä
  • kuivaa valkoviiniä 0,1 – 0,3 dl / annos
  • kanalientä 1,5 dl / annos (fondista tai kuutiosta)
  • parmesan-juustoa 20 g / annos
  • voita, suolaa ja pippuria

Pilko sipulit, kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita niin, että ne vähän pehmenevät. Mielellään ei kannata polttaa. Lisää riisi ja kuullota kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Oliiviöljyä saa olla reilusti, että sipulit ja riisi kuullottuvat hyvin.

Lisää valkoviini ja anna kiehua niin, että neste imeytyy riiseihin. Aloita kuuman kanaliemen lisääminen pienissä erissä niin, että risotto kiehuilee koko ajan.

Kun riisi on liki kypsää mausta suolalla, pippurilla ja voilla sekä lisää raastettu parmesan-juusto.

Variaatioita ja vinkkejä:

Tarvittavan riisin määrää arvioidessa kannattaa miettiä nälän kokoa, sekä mitä muuta risoton kanssa on tarjolla. Muutenkin määrät ovat enemmän suuntaa-antavia kuin ehdottomia.

Salottisipulin tilalle käy vallan hyvin tavallinenkin sipuli, kaikki veneversiot tehtiin tavallisesta sipulista.

Mitä voimakkaamman makuista viini on, sitä voimakkaamman maun se myös antaa risottoon. Käytettävän viinin määrä riippuu viinin voimakkuudesta ja kuinka paljon sen haluaa maistuvan risotossa. Viinillä maustettu risotto ei oikein ole maistunut lapsille, joten kokeilimme risoton valmistamista ilman viiniä. Tällöin lisäsimme sitruunamehua antamaan risotolle hieman happoa. Tämä versio maistui lapsille paremmin, mutta aikuisten mielestä oli hieman liian puuromainen.

Ideaalisti risoton sanotaan oleva kermaista, hieman valuvaa ja riisin kuuluisi on juurikin kypsää, niin että siinä on hieman purutuntumaa. Jossain ohjeissa vinkataan jopa sekoittamaan vispilällä tärkkelyksen irrottamisesi riisistä. Tarvittavan kanaliemen määrä siis riippuu kiehumisesta ja halutusta kypsyydestä.

Jos ei ihan kaikkea muista, niin risotto-riisipaketeissa on usein myös perusohje antamaan suuntaa.

Lisukkeeksi:

Veneellä olen saanut risoton kanssa paistettua kanaa, äyriäisiä sekä jättikatkarapuja. Kotona teimme perusrisoton ihan vain salaatin kera. Kevään klassikko lienee parsarisotto ja syksyn taas sienirisotto.

Rohkeasti vain kokeilemaan – hyvää siitä tulee!

Katso myös:

Purjeveneen kippariksi

Purjeveneen kippariksi

Purjeveneen kippariksiEdellisessä blogi-postauksessa yritin selventää kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan saamiseksi tarvittavia osaamistodistuksia. Nyt olisi sitten ajankohtaista miettiä, millaista osaamista kyseisten osaamistodistuksien saaminen tai oman...

read more
Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja

Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja

Kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan hakeminenKesän aikana olemme keskustelleet paljon veneiden vuokraamisesta ja kansainvälisestä huviveneenkuljettajankirjasta eli ns. kv-kirjasta. Yritän tiivistää tähän kv-kirjan osaamistodistuksiin liittyviä taustoja sekä...

read more
Purjehduskursseja ja Saaristomerta

Purjehduskursseja ja Saaristomerta

Kesä on mennyt niin tiiviisti kursseja pitäessä, että blogin kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. Tässä vähän yhteenvetoa kesän kuulumisista. Kesäkuussa pidimme purjehduskursseja Helsingissä. Aloitimme kurssit teoriailloilla veneellä. Jokaiseen kurssiin sisältyi...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *