En muista, milloin olisin purjehtinut viikon niin, ettei joku olisi tehnyt spagettia ja jauhelihakastiketta. Aloitetaan siis siitä. Tässä on purjeveneruokien klassikkoaineista. Pasta Bologneseen tarvitaan seuraavia raaka-aineita:

  • Spagettia tai muuta pastaa, noin 75 – 100 g / hlö, koska veneellä on harvoin vaakaa, kannattaa arvioida paketin koon mukaan, 500 g pastapaketista saa 5 – 7 annosta
  • Jauhelihaa, noin 100 g / hlö, eli 400 g paketti riittää hyvin neljälle
  • Tomaattikastiketta tai valmista bolognese-kastiketta, jokseenkin saman verran kuin jauhelihaa
  • Mausteiksi, Suolaa, pippuria, yrttejä, valkosipulia, sokeria
  • Lisäksi voidaan käyttää, Sipulia, porkkanaa, pekonia, tuoretomaattia

Valmistus menee näin:

Pastan keitinveden voi laittaa alkuun kiehumaan, paketista löytyy usein ohje. Kannattaa keittää aika reilussa vedessä, suola lisätä, kun vesi kiehuu, noin 1 tl litraan vettä. Sipulit, porkkana yms. kannattaa pilkkoa ensin ja sen jälkeen ruskistaa jauheliha. Sitten sipulit ja muut mausteet sekaan, sekoitellaan, lisätään tomaattimurska ja annetaan kiehua hiljalleen, kunnes spagetti on valmis. Välillä voi maistaa, jos tarvitsee lisätä mausteita.

Vinkkejä:

Tomaattikastikkeena voi hyvin käyttää valmiiksi maustettua versiota, jos sellainen sattuu löytymään. Jos pekonia on jäänyt yli, voi sitäkin lisätä. Mikään ruoka, jossa on pekonia ei voi olla pahaa. Kannattaa tarkistaa pitävätkö kaikki valkosipulista.

Itse tykkään käyttää tuoreyrttejä aina, kun niitä on saatavilla. Lehtipersilja on Välimerellä hyvin yleistä ja basilika sopisi tähän hyvin. Tuoreyrttien kanssa on hyvä muistaa, että ne kannattaa lisätä vasta kypsennyksen ihan loppuvaiheessa, etteivät ne kipristy. Yrttejä kannattaa laittaa ihan reilusti, esim. desin verran neljän henkilön annokseen. Kuivattuja yrttejä reilu teelusikallinen laatuaan riittänee hyvin. Ne kannattaa lisätä vähän aiemmin, että yrtit ehtivät hautua ja antaa makua.

Ellei veneessä ole riittävän korkeareunaista kasaria, jauhelihan voi kypsentää reilussa voissa / öljyssä myös kattilassa, ihan se ei yhtä nätisti ruskistu, mutta säästää tiskissä.

Katso myös:

Purjeveneen syysaskareet

Purjeveneen syysaskareet

Nyt kun purjevene on nostettu maihin odottamaan talvea ja pakkasia on ajankohtaista käydä läpi, mitä kaikkea purjehduskauden jälkeen on tullut tehtyä telakointikautta varten. Tapoja on monia ja yhtä oikeaa tapaa ei tässäkään ole, mutta ainakin tässä kirjoituksessa...

read more
Iltapurjehdukselle

Iltapurjehdukselle

Mikä se iltapurjehdus oikein on ja pitääkö minulla olla purjehduskokemusta tai jotain erikoisia varusteita, että voin osallistua? Tässä blogissa annan vastauksia yleisimpiin iltapurjehduksiin liittyviin kysymyksiin, kuten pukeutumiseen.Voinko osallistua...

read more
Purjeveneen kippariksi

Purjeveneen kippariksi

Edellisessä blogi-postauksessa selvensin Kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan saamiseksi tarvittavia osaamistodistuksia. Nyt olisi sitten ajankohtaista miettiä, millaista osaamista kyseisten osaamistodistusten saaminen tai oman veneen kipparointi vaatii ja...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *